Gratis frakt — Full returrett — Trygg handel

Ribbe med sprø svor servert ved siden av

Ribbe med sprø svor servert ved siden av

4 personer
Dette er en perfekt måte å servere ribbe på, der vi gjør ferdig ribben på forhånd og er sikker på at svoren blir sprø. Samtidig kan ribben være ferdig kuttet opp og gjort klar til å varmes opp på julaften, og vertinnen slipper å være redd for ribbefett på penkjolen rett før gjestene kommer.
Ingredienser ribbe
  • 2 kg tynnribbe med hel svor
  • 2 ss salt
  • 2 ts pepper
Fremgangsmåte ribbe
  • 2 døgn før ribben skal stekes fjernes svoren fra ribben. La det være noe fett igjen på ribben, og noe på svoren. Fett på ribben gjør at den blir saftigere, fett på svoren gjør at svoren blir sprø.
  • Når svoren er fjernet, snittes den opp med en skarp kniv (tapetkniv) i strimler. Ikke skjær helt igjennom, den må være i ett stykke.
  • Dryss over salt og pepper og pakk den inn i plast. Settes på kjøl i 2 dager.
  • Ribben saltes og pepres og pakkes inn i plast og settes på kjøl i 2 dager.
Fremgangsmåte på stekedagen
Ribbe:
  1. Sett ribben i en ildfast form og fyll ca 1 cm med vann opp i formen. Dekk med aluminiumsfolie og sett i ovnen på 130 grader.
  2. Når det stekes store stykker med kjøtt på lav varme, kan det være en kjøreregel å regne 1 time pr kilo. Ribbe på 2 kilo vil da måtte stå i 2 timer, hele tiden under folie med vann).
  3. Har du dampovn er dette perfekt for både ribbe og svor. 
  4. Når det har gått 2 timer, fjernes folie og vann. Skal ribben serveres senere skal den nå bare avkjøles. 
  5. Ribben kuttes opp når den er avkjølt, da blir det fine stykker, og det er lett å dele den. 
  6. Før servering, legges ribben klar med stykkene tett inntil hverandre i en ildfastform, og sett den inn i varm ovn på 180 grader i 20 minutter.
Svor:
  1. Svoren legges på stekebrett med litt vann som dekker bunnen, og dekkes med aluminiumsfolie. Dampes i ovnen i 30 minutter. 
  2. Ta ut svoren og legg den på en rist i ovnen. Stekes ved 180 grader i 2 timer og svoren blir sprø. 
  3. Ønskes det en boblet svor kan den legges øverst i ovnen og bruk grillelementet.
  4. Svoren oppbevares i kjøkkenpapir i romtemperatur og holder seg sprø og fin i 4–5 dager før servering. 

Ribbestykkene serveres med biter av sprø svor på toppen.

INGREDIENSER RØDKÅL
  • 700 gr rødkål 
  • 2 syrlig epler, gjerne norske 
  • 1 rødløk  
  • 2 dl eplemost 
  • 0,5 dl rødvinseddik 
  • 2 klementiner 
  • 3–4 ss sukker 
  • 2 ss raps olje 
  • 1 dl kalvekraft, eller 1 ss kalvefond+ vann 
  • Salt og pepper
FREMGANGSMÅTE
  1. Del kålen opp i tynne skiver.
  2. Skrell eplene og rødløken og del dem opp i båter.
  3. Bruk en gryte og varm den opp, tilsett rapsolje og stek rødløken til den er blank, ikke brun. 
  4. Tilsett kål og rør rundt.
  5. Tøm over eplemost og kraft. Kokes opp. 
  6. Del klementin i to og press ut saften, og la resten av klementinen komme med i gryten. 
  7. Kokes i ca 45 min på middels varme under lokk. 
  8. Tilsett rødvinseddik, sukker og la det koke uten lokk i 5 minutter.
  9. Smak til med salt og pepper. Du kan justere etter egen smak om det trengs feks mer eddik eller sukker.

Rødkål kan fint opp bevares i 4–6 uker i tett glass i kjøleskap. Den kan også hermetiseres på glass.

Brun saus på 1-2-3
Ingredienser brun saus
  • 2 dl kalvefond fra flaske (kjøpes i dagligvare ) 
  • 6 dl vann 
  • 2 klementiner 
  • 2 sjalottløk 
  • 2 epler 
  • 2 ss Trine På Gården plommesyltetøy 
  • Salt og pepper 
  • 50 gr meierismør
Fremgangsmåte
  1. Kok opp fond og vann og press i saft fra 2 klementiner. 
  2. Legg klementinene, eple og sjalottløk i biter gryten sammen med fond og vann. 
  3. Kokes opp og la sausen koke i ca 30 minutter. 
  4. Sil fra eple, sjalottløk og klementin. 
  5. Rør inn 2 ss plommesyltetøy og meierismør. 
  6. Smakes til med salt og pepper.
I tillegg til ingrediensene nevnt over, serverer vi med syltet gresskar, rødløk og rødbeter. Nydelig sammen med ribben!