Fri frakt over 600.- — Full returrett — Trygg handel

Påskelam som drømmer om Italia

Påskelam som drømmer om Italia

Påskelam som drømmer om Italia.


6- 8 pers.
Jeg har ett ferieland som jeg drømmer om når jeg ikke er der, og det er Italia.
Når jeg nå skulle lage en rett til påske ville jeg lage noe som kunne stå uendelig lenge i ovnen slik at
jeg kunne ta en skitur, jobbe i hagen- og kanskje bare prøvesmake litt på vinen og sitte i solen å vente
på maten.
Osso Buco er en Italiensk favoritt som er laget på kalveskank, men jeg har gjort den litt norsk og
velger lammekjøtt.
Gremolata som skal drysses på toppen har jeg laget med ramsløk, siden vi er i sesong for det nå, får
du ikke tak i ramsløk kan den klassiske oppskriften lages med hvitløk, persille og reven sitronskall.


1 lammelår ca 3 kg
6 ss hvetemel
1 ts salt
½ ts nymalt pepper
4 ss meieri smør
6 ss olivenolje
15 sjalottløk
4 gulrot
150 gr sellerirot
3 bakte paprika (kan ev sløyfes)
2 bx hakket tomat
2,5 dl kjøttkraft el bruk fond på flaske
2,5 dl vin el eplemost (både rødvin og hvitvin vil fungere her)
2 ss fersk timian
1 ss fersk rosmarin
1 sitron, skall og saft
1 hel hvitløk, i båter med skallet på.
10 små tomater, gjerne klasetomater med stilk – legges på toppen ½ time før servering


Bein ut lammelåret og kutt kjøttet i litt gode kjøttbiter, ca 5x5 cm.
Bland sammen hvetemel, salt og pepper i en arbeidsbolle, og vend kjøttet i melet. Dette for å lage en
forsegling på kjøttsaften inni kjøttet. Melet vil også være med på å jevne sausen litt.
Stek kjøttet i mindre porsjoner i stekepanne. Ved bruk at både smør og olje er det mulig å få høyere
varme og nydelig steke skorpe.
Kjøttet legges over i en ildfastform eller en gryte som kan settes inn i stekeovn, gjerne med lokk.
Kutt opp grønnsakene i gode biter, gjerne 2-3 cm.
Legg grønnsakene og kjøttet sammen i gryten og tilsett alt av væske.
Lokket settes på og gryten settes inn i forvarmet ovn på 150 gr, la gryten stå på 150 gr i 30 min, så
settes den ned til 110 gr og den kan stå i 4-5 timer. Ved 90 gr kan gryten stå i 8-9 timer. Så her skal
ikke middagen stå i veien for en lang tur.
Når det er ca 30 min til middagen skal serveres, kan tomatene legges på toppen av gryten.

I Italia serveres Osso Buco gjerne med brød eller risotto. Risotto blir litt mektig syntes jeg, men skal
dere bli skikkelig gode og mette kan det tilsettes 8- 10 poteter, i biter, i gryten sammen med
grønnsakene og kjøttet. Da er det skikkelig norsk middag til å bli mett av.
Det vil også være nydelig med potetmos, litt grovt most og gjerne kokt sammen med hvitløk og
gjerne litt sellerirot.


Gremolata:


Det blir alltid servert Gremolata til Osso Buco, og her er min norske variant:
2 ss revensitronskall
50 gr ramsløk
30 gr persille el ruccula
Vask og riv sitronskallet. Vask, tørk og hakk ramsløk og persille/ ruccula. Blandes sammen og skal
drysses over retten på tallerkenen.


Krem til brødet:
1 pakke kremost blandet med en spiseskje Gremolata, blir ett nydelig «smør» til nystekt grytebrød!

Grytebrød 1-2-3
Enkelt og greit ved bruk av posen til Trine På Gården sitt Grytebrød.
Grytebrødet kjøper du her!