Fri frakt over 600.- — Full returrett — Trygg handel

Byfis som blir kjent med de som dyrker og produserer maten vi spiser

Byfis som blir kjent med de som dyrker og produserer maten vi spiser

Jeg er født og oppvokst på landet. Jorder, dyrket mark, traktorer og gjødsellukt. Dyr som går ute og spiser grønt gress og en tilgang på råvarer som jeg trodde alle hadde tilgang på. 

Som barn syklet vi til en gård i nærheten og fikk gråpapirposer fylt med epler, poteter, tomater el løk. 

Min morfar hadde hønsehus med flere tusen høner. 

Min tante var fra gård litt oppi heia og det var et eventyr å få være på ferie der med hesjing, plukking og sanking. Vi slynget honning, drakk melk rett fra kua og hoppet i høyet! 

- og jeg trodde alle opplevde de samme " eksotiske" tingene som meg i oppveksten.

Det å se en åker med små planter og bare vite at det er blomkål, mais el poteter som kommer opp av jorden- tenkte jeg ikke noe over før jeg begynte å jobbe i byen og ble kjent med mer enn en byfis. Det er det vi kaller de som er født og oppvokst i urbane strøk, i byen.

Selv om jeg alltid har hatt traktorer, dyrka mark og flotte grønnsaker i nabolaget, har jeg nok vært en byfis selv. 

Alltid jobbet i byen (les Kristiansand), vært litt opptatt av merkeklær og at ting er pent og ordentlig. Reist på ferier i det store utlandet, kommet hjem med matinspirasjon fra både store og små land i verden. Hatt kofferten full av alt fra gode skinker, deilig pasta, oljer, sjokolade og kaffe. Så har jeg ikke vært stolt nok av det vi har hatt og det vi har hjemme! 

Har alltid gledet meg til sesonger som vi er heldige å ha i Norge, men ikke vært så nøye på når jeg kjøpte asparges eller hvor brokkolien kom fra midt på vinteren.

Når det de siste årene har blitt mye fokus på hva vi spiser, hvordan vi lager mat- eller ikke lager mat, store økninger i antall ferdige kjøpte middagsløsninger, har det fått meg til å tenke. 

Hva er det jeg gir mine barn?
Hva er jeg med på å gi neste generasjon av matvaner/ uvaner? 

Hvilke livsstilsykdommer "godtar" vi bare? 

Og ikke minst allergier?? 

Da våknet byfisen i meg og jeg ville gjøre en forskjell for mine barn, mitt nettverk og de rundt meg som synes dette er noe vi må stille spørsmål ved og har lyst å lære mer om! 

Jeg ville vise dem gleden med maten, gleden med råvarene som den stolte bonden gir oss og gleden rundt et dekket bord. 

Brød, middag, syltetøy, saft, kaker og grønnsaker! 

Jeg vil dele min nysgjerrighet, min kunnskap og mitt totale engasjement, min entusiasme og positive glede over mat! 

Byfisen blir med og skal nok ta på støvler og arbeidstøy. Vi skal være med bøndene og bli bedre kjent med hva de gjør og deres iherdige innsats for å gi oss fantastiske råvarer!!  Gir meg selv en utfordring om at vi også skal prøve å ta liv av sjøsyken min ved å dra langt ut på havet med fiskebåt!!

Dette er begynnelsen på en spennende reise og inspirasjon til matglede fra meg!

Reisen vil glede, inspirere og gi en ny giv til hva vi spiser og hvordan vi skal bruke det beste, - når det er best!!